miércoles, 15 de septiembre de 2010

La tanca catalana - (Diari Obert - Diari d'Andorra)

És cert que Andorra és un país per si mateix i el català és el seu idioma oficial?
Permeteu-me que ho posi seriosament en dubte.
M'explico: l'altre dia, comprant en uns grans magatzems del país, a la secció de joieria, unes precioses arrecades van cridar la meva atenció.
Demano a la dependenta que me les mostri. Un cop a la ma observo que tenen “tanca catalana”, un tipus de tancament molt segur malgrat ser utilitzat cada cop menys en joieria.
Li faig menció a la dependenta d'aquesta particularitat, tot donant-li voltes a una explicació que enalteixi les qualitats sobre la seva seguretat i no utilitzi explícitament el terme “tanca catalana”.


Al final, i com és habitual, les paraules surten per si soles: tanca catalana.


La dependenta, estranyament sorpresa, confirma fil per randa que les magnífiques arrecades disposen d'aquesta genuïna singularitat.
Afegeix, però, dues coses: Primera, que no és habitual que algú conegui aquest detall sobre joies. Segona, que ella no menciona mai aquest terme als seus clients de parla castellana ja que s'ha trobat, en més d'una ocasió, que tant bon punt ho ha fet, refusen l'article perque és català! I, generalment, amb afegitons de mal gust sobre els catalans i llurs pretensions gairebé imperialistes!


La meva cara de sorpresa ho devia dir tot ja que la noia, molt amable, em va confirmar que no era cap broma.


Tot això em va fer sentir estupefacte i cabrejat, alhora que dues preguntes van començar a neguitejar-me de debó: què estem fent a Andorra per tal d'evitar que ens confonguin amb una província catalana? I perquè costa tant d'entendre que aquí l'idioma oficial és el català?


Suggereixo que establim que l'idioma oficial d'Andorra és l'andorrà... i, potser, informar una mica més a la resta del món que sóm un país, no una província.
O potser sí?

No hay comentarios:

Publicar un comentario