domingo, 10 de abril de 2011

Un dia, l'idea va sorgir...





26-04-2010

ACTIVITATS IMATGE

Josep Martínez exposa els seus dracs a l'Art Centre de Barcelona

    L'artista ha recopilat més de 500 instantànies de figures d'aquests animals
    L'Ajuntament està interessat en publicar-ho com a recull patrimonial


NÚRIA SALVÀ
ESCALDES-ENGORDANY


El fotògraf Josep Martínez mostra les seves imatges de dracs a la galeria Art Centre de Barcelona. L'exposició és un pas més dins un projecte que l'andorrà va iniciar en traslladar-se a la capital catalana. Tot va començar quan l'artista es va traslladar a la gran metròpolis i va començar a passejar pels carrers de la ciutat. En aquell moment es va adonar que a la capital catalana li faltava alguna cosa. "La ciutat és molt coneguda però no tenia un element distintiu clar. Vaig veure un drac i de seguida vaig pensar que podia ser representatiu, tant de Barcelona com de tota Catalunya", va comentar Martínez. Així doncs, es va posar a l'obra i va començar a immortalitzar tots aquells dracs que va anar buscant --i trobant-- per la ciutat.


La idea era donar una rellevància a aquestes figures, semblant a la que tenen les gàrgoles de París. El projecte es va posar en marxa el 2006 i, passat quatre anys, el fotògraf ha aconseguit trobar-ne 500 exemplars diferents. Al llarg d'aquest temps, el professional va poder comprovar que la capital catalana és una de les ciutats amb més densitat de població de dracs del món. "M'ha sobtat molt la varietat que hi ha, com a mínim se'n pot trobar un de cada classe pels carrers de la ciutat", va explicar l'artista. Encara que sembli mentida, hi ha de diverses classes d'aquests tipus d'animalons. El europeus són alts i feixucs amb urpes i ales de ratapinyada, mentre que els heràldics tenen forma de rèptil i només tenen dues potes posteriors. L'asiàtic, en canvi, és una barreja de moltes altres espècies, i el marí prové dels antecessors aquàtics. Les categories de dracs, que l'artista va recollir de diversa documentació escrita, són molt llargues i a Barcelona se n'hi pot trobar un de cada.
Per trobar-los tots, Martínez va seguir tres procediments diferents: el primer va ser sectorialitzar la ciutat i, càmera a l'esquena, anar passejant pels carrers. El segon sistema consistia en buscar informació a la xarxa dels dracs i els espais que podia ocupar. Per últim, va arribar al tradicional boca-orella. Com que familiars i coneguts estaven assabentats de la seva iniciativa, li van anar arribant correus i trucades per dir-li on podia trobar nous exemplars. Per complir amb el seu deure de caçador, Martínez va haver de fixar-se en espais tan diversos com ara baranes, balcons, terrats i entrades de casa o parcs. Els exemplars podien de fer de fusta, forja o mosaic i tots acaben controlant la zona. El més gran de tots els fotografiats està situat al parc de l'Espanya industrial. "N'hi ha de molt petits que és normal que la gent no vegi però em sobta que fins i tot les persones que hi viuen a prop no sàpiguen que estan allà i se sorprenguin quan reconeixen l'entorn de casa seva a les imatges", va explicar l'artista.
A més de l'exposició, que es pot veure fins al dia 7 del pròxim mes a la galeria Art Centre, el fotògraf va autoeditar un petit recull artístic de les imatges, en el qual s'inclou una introducció amb la classificació dels dracs i un conte que gira entorn d'aquests animals mitològics escrit pel mateix Martínez. El currículum del fotògraf es nodreix d'exposicions de caire més conceptual. L'artista va mostrar la seva obra per primera vegada al Principat al setembre de 1992 amb les creacions de la sèrie
1 ¼ i va seguir amb Work and Noise i Internal Vision, entre d'altres. A més, les seves creacions de D-Lata van viatjar fins a Alacant i les imatges de Strip van canviar de continent per arribar a la F. Genovés Exhibition Hall de Nova York.


PROJECTES
Malgrat que la seva carrera, fins fa quatre anys, tirés per altres carrils, la recerca d'aquestes espècies mitològiques seguirà. Actualment les seves imatges estan prenent rellevància gràcies a l'atenció dels mitjans. A més, la meticulositat de la seva recerca va fer que els tècnics del departament de publicacions de l'Ajuntament de Barcelona es posessin en contacte amb ell. Com que alguns dels dracs que Martínez va immortalitzar amb la seva càmera ja no existeixen, la institució esta interessada a fer-ne un recull de temàtica patrimonial. A més, en un futur els seus dracs podrien acabar traduïts en alguns elements distintius de Barcelona. Sigui com sigui, la caça continua.
nsalva@andorra.elperiodico.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario